Sjokkexit
(15.02.24) Fjorårets semifinalist røk mot 6. divisjonslaget Hjelmeland. Spillemessig var man det beste laget, men mot etablert forsvar blir det alltid vanskelig når Hjelmeland ledet 2-0 tidlig etter en dobbel av Even Østensen.
Sondre Isene kom inn og tente håpet med 2-1 etter 82 minutter, men det holdt ikke.
HJELMELAND
2–1
Even Østensen (str)
0 min

Even Østensen
36 min

82 min
Sondre Isene (B Aarstad)
15. feb – Hjelmeland KG Tilsk: 50 – RogCup – Dommer: M Larsen Stople (Buøy)

22. Nicolai Moi Sene

Det var meningen at Bendik Aarstad skulle ha startet, men hans vei fra jobbing i Haugesund ble av den lange sorten da fergen var innstilt og han måtte kjøre om.
Offisielle debuter her for Melvin Lystad, Elias Myklebust Mathiesen og Daniel Aarstad.
Aleksander Gundersen har gjort comeback og startet i midtforsvaret.
Hjelmelands spillende trener Marius Loktu spilte faktisk for B-laget i 2017.
Etter 13 år var Even Østensen tilbake i moderklubben
Grunnet divisjonsforskjellen fikk Hjelmeland to straffer før avspark. Vaulen møtte Hjelmeland også i fjorårets turnering. Da vant man 3-1 i tett snødrev.

Vaulen (433): Jack Aguera – Theodor Haugen, Aleksander Idland, Aleksander Gundersen, Daniel Olsen – Melvin Lystad, Elias Myklebust Mathiesen, Thomas Strand-Grude – Mathias Rønsberg, Aleksander Gundersen, Daniel Aarstad.

Første omgang
Så en lang tur for Vaulen i 1. runde av Rogalandscupen. Veiene inn var frie for snø og da man ankom arena var banen nettopp blitt måkt. Banen var rimelig myk, men et voldsomt regnvær skulle etter hvert også gjøre den svært våt.
Godt med tilskuere bygdestørrelse og vær tatt i betraktning, noe som nok i stor grad skyldtes "The Homecoming" i Even Østensen tilbake i den hvite drakten tretten år etter at han dro.
Dette må ha vært den første offisielle herrekampen iallefall i Rogaland etter at de foregående cupkampene hadde blitt avlyst grunnet snø.
Vaulen i sin vante 4-3-3 med Myklebust Mathiesen som dybdeholder. Uten en ren midtspiss i startelleveren var det Aleksander Gundersen (99) som fikk den rollen fra start, selv om man skulle switche om etter hvert.
Grunnet divisjonsforskjellen fikk Hjelmeland to straffer før avspark. Den første fra Marius Loktu reddet Jack Aguera da han satset til den ene siden og reddet med beina som kom slepende bak.
På forsøk to fintet Even Østensen ut keeper til 1-0. Jaja, iallefall et bedre utgangspunkt enn man hadde sett for seg.
Det kunne fort ha sett stygt ut da Aleksander Gundersen felte en mann i gjennom etter to minutter. Hele Hjelmeland ville ha rødt kort, men det var vel ikke en klar målsjanse da det var noe til siden?
Elias Myklebust Mathiesen presenterte seg tidlig med et skudd som keeper måtte strekke seg etter, men etter dette var det en rimelig rolig periode som fulgte.
Etter 14 minutter fikk Vaulen stupheadet på første stolpe på en corner, var det Myklebust Mathiesen som var på den. Hjelmeland fikk unna på strek.
I perioden som fulgte tok Vaulen gradvis mer over. Man hadde mye ball mot etablert forsvar, men den siste forløsende pasningen manglet.
Så et skudd fra returrommet da Daniel Olsens forsøk strøk utsiden av stolpen etter 24 minutter.
Hjelmeland har alltid vært røffe i stilen og hadde vært sene inn et par ganger. Nå fikk det være nok og Marius Loktu fikk det gule kortet etter 27 minutter.
Farlig å flytte opp laget og dominere mot et lag som har en meget god spiss. Etter halvtimen kom Even Østensen inn i boks på høyre, han løftet over en utrusende keeper. Ballen var vel en mellomting mellom skudd og pasning som spratt i retning målet før Aleksander Idland under press fikk headet unna på strek.
En imponerende Melvin Lystad var så nær ved å heade inn Theodor Haugens strøkne innlegg etter 33 minutter, men Hjelmelands lille keeper reddet flott.
Så 2-0 på en litt omdiskutert situasjon etter 36 minutter. Jack Aguera rykket ut av boks med ball i beina. Even Østensen kommer inn i han som et godstog og Jack kommer ut av balanse. Østensen får tak i ballen og når han får vinkelen skyter han i det tomme målet.
Melvin Lystads forsøk fra syv meter sentralt etter 43 minutter gikk rett i blokken for et Vaulen som måtte se seg liggende under 2-0 til pause.

Andre omgang

I pausen kom Bendik Aarstad inn på midten for Thomas Strand-Grude. Han fikk tidlig en gylden sjanse. Denne gangen var det Hjelmelands keeper som var nede etter en duell. Fra 18 meter var det riktignok utespillere foran mål, men skuddet med den svake foten gikk over.
En skummel corner fra Vaulen etter 50 minutter. Aleksander Gundersen type Lyngdal slo over en rekke folk før ballen dalte ned foran en fri Aleksander Gundersen type comeback, men han fikk aldri kommet inn i ballbanen og ballen strøk forbi han.
Heroisk forsvaring av Hjelmeland fikk unna et flatt legg foran mål etter 56 minutter.
Daniel Aarstad knallet så av fra 16 meter. Keeper startet med volleyballspilling på strek før han fikk kontroll.
Nå var det et voldsomt trøkk fra Vaulen og Hjelmeland var mer enn fornøyd med å sparke ballen ut av stadion.
Så etter timen kom Vaulen meget nær. Et skudd fra Daniel Olsen tok i en hvit motspiller, duppet, men gikk oppå tverrliggeren til corner.
Uten bakrom var det lite å jobbe i for våre lettbeinte angrepsspillere. Audrius Mirauskas kom inn for Rønsberg for å braute vei etter 68 minutter.
Aleksander Gundersen fyrte så utenfor da han hadde liten tid på seg fra 15 meter etter 71 minutter.
Bendik Aarstad prøvde så å bredside inn fra 20 meter sentralt, men over to minutter senere.
Man fikk en del frispark i farlig terreng. Aleksander Gundersens frispark ble dessverre holdt.
Sondre Isene hadde kommet inn på midten for Myklebust Mathiesen og kunne ha fått straffe med en gang da han gikk ned etter frispilling av Lystad etter 78 minutter.
Så etter 82 minutter ble det endelig kontakt. Et corner fra Theodor Haugen ble sveipet inn. Bendik Aarstad vant duellen og ballen datt ned til Sondre Isene på fem meter. På et mirakuløst vis fikk han kastet seg rundt med et hallingkast og smekket inn på volley til 2-1.
Etter dette ble Hjelmeland enda mer kyniske om mulig. Dem pådro seg også et par gule kort til og temperaturen steg mellom snøfennene som omringet banen.
Hjelmeland var ikke interessert i å hente ballen når den gikk ut av spill og Audrius Mirauskas var nærmest en ambulerende ballhenter.
Fire minutter på overtid fikk man et nytt gunstig frispark, men Gundersen (94) skjøt over. Hele Hjelmeland jublet over det.
I sluttsekundene var det meget ampert og da dommer Stople blåste av like etter sank de oransje spillerne i sammen, mens Hjelmeland-spillerne løp rundt som kyr sluppet ut på beite.