MENY
NYHETER
A-LAGET
ANDRE LAG
INTERAKTIVT
ARKIV
GJESTEBOK
E-POST

Bakken som samlet Vaulen
(16.06.20) For 80 år siden var det en hoppbakke som skulle samle bydelen rundt idrettslaget.
Vaulen Beachboys har oppsøkt bakken som kanskje hadde mer å si for Vaulen IL enn folk er klar over.
Før vinteren 1939-40 var nemlig "Vaulen IF" kun noen ungdommer som hadde spilt fotball nede på badeplassen i et par år.
Men et hopprenn til inntekt for Finland gjorde sitt til at bydelens eldre og mer ressursrike fikk øynene opp for idrettslaget.

HOPPBAKKEN I SØRMARKÅ: Her har Birger Ruud hoppet!



Det startet med et hopprenn

Selv om Vaulen forbindes med fotball, var klubbens første arrangement faktisk et hopprenn i Sørmarka. Under sitt første navn, Vaulen IF, inviterte man vinteren 1939-40 flere av Stavangers beste hoppere, samt flere av våre egne.
Stevnet trakk 2-300 tilskuere og med publikumsinntekter og startkontigenter fikk man inn 230 kroner som i sin helhet gikk til Finland, som led under Vinterkrigen mot Russland.
Dette ga stor ros i avisene og idrettsforeningen fikk vind i seilene da også de eldre i bydelen startet å bidra for ungdommen.

Hoppbakken U-HA lå på sørsida av Haraldstårnet, hvor Ullandhaugstårnet ble reist i 1964.
Overrennet ble kontruert av tre, mens hoppkanten lå oppå noen steiner som ligger der den dag i dag.
Selve unnarennet er ennå ganske åpent, men det er vanskelig å forstå at Ernst Knudsen i 1951 satte bakkerekord på hele 33 meter!
Inne i skogen ser man også noen steiner som skal være rester av tribunen.
Bakken hadde også flomlys som kommunen betalte.

Den lokale skiforeningen arrangerte også større renn hvor de beste hopperne i Norge deltok. Til et renn i 1939 hadde det samlet seg godt over 10 000 tilskuere for å se selveste Birger Ruud. Man gikk faktisk tomme for billetter og noen tror det var nærmere 15 000 tilstede.
For å få best mulig forhold hadde det også blitt sendt over fire jernbanelass med snø fra Kongsberg som ble lastet over på 51 lastebiler i Hillevåg.

Orkaner lagde overrennet til pinneved to ganger. Til slutt mente kommunen at den svære konstruksjonen ødela naturen og dem nektet for å sette opp et nytt overrenn.
Det har dog blitt kjempet for å få tilbake hoppbakken, så sent som i 1995 og 2012 skrev den lokale avisen om ivrige sjeler som vil ha bakken tilbake.

Bakken har de senere år blitt benyttet av BMX-syklister, men er også godt egnet til motbakketrening.