MENY
NYHETER
A-LAGET
ANDRE LAG
INTERAKTIVT
ARKIV
GJESTEBOK
E-POST

Blogg: Vaulen og fremtiden
(21.07.18) Vaulen jubilerer og fyller 80 år, men hvor går klubben videre?
Vi har tatt oss friheten til å tenke høyt over noen av klubbens dilemmaer.
Det skal sies at undertegnede ikke har noen verv i klubben og ser dette utenfra.

BARNEARBEID? Cecilie Edland pusher Sindre Bjørheim til å jobbe hardere under VVC 2008.

Heldig med generasjonsskiftet
A-laget har hatt et stilskifte de senere årene. Etter det gode nittikullet, med type Espen Klette og Alexander Surdal Nilsen, var det knapt noen spillere som ble tatt opp i A-stallen på årevis.


Nivåforskjellen fra et middels juniorlag på 2. og 3. divisjonsnivå til A-laget ble rett og slett for stort. Samtidig hørte vi at ingen ville være med på A-laget. Når snittalderen på resten av gjengen nærmet seg 30 år så skjønner man at det kan være litt tråkig å forlate flokken din på juniorlaget.

Nå lå da også Vaulen i 3. divisjon fra 2001 til 2015, med unntak av perioden 2011-2012, sånn sett var det sportlige nivået høyere da enn nå. Når juniorlagene også kun var middels var det også slik at de beste talentene ble hentet i 15-årsalderen av større klubber (les: Viking).
 
Generasjonsskiftet som kom ble nærmest påtvunget grunnet spillermangel, men Bo Andersen skal ha for at han våget å satse på et halvdusin med spillere fra 98-kullet istedenfor å fortsette med å hente inn spillere utenfra. Mange fryktet at klubben skulle falle ned i 5. divisjon igjen som ofte var fakta på 70-, 80- og 90-tallet, men de unge har holdt klubben med hodet over vannet og vel så det.

Trenden har fortsatt under trenertroikaen Eike, Refvik og Ordaz, spesielt i år med introduksjonen av 2000- og 2001-kullene. Her er det vel snakk om en ti spillere som vaker i og rundt troppen. Totalt har man benyttet seg av 14 spillere fra disse kullene denne sesongen, legger man til 2002-modellen Oskar Moe er vi oppe i 15 spillere!


GYLDEN GENERASJON: Kjenner du igjen disse spillerne fra 87-kullet? Daniel Lie, Stian Refvik og Eric Ordaz er ennå tilknyttet A-laget.

Nå skal det sies at milleniumsgenerasjonen vel kun ga oss kull. Vi snakker i hovedsak om kullene 1980, 1987 og 1990. Noe som forteller hvor viktig en god trener er. 2000 og 2001-kullene har vært ledende i fylket hele tiden, men blir nå også foredlet av juniorlagets trener Xavier Mondragao. Portugiseren har en sterk sportutdannelse, samt unorske treningsmetoder med fokus på teknikk og smidighet.

Drømmen må være er å få en stabilitet i klubben slik at man stadig produserer spillere og ikke bare en hvert skuddår. Nå gror det da også godt i klubben selv om G16 ble spist opp av juniorlaget. G15 plukker nemlig jevnt poeng i Elite og er blant de ti beste klubbene i fylket. Bak følger kull som var med på FFOen da den startet opp i skoleåret 2014/15 og som vi vet har godt skolerte spillere.

Så er spørsmålet om hvor langt man skal ta det? Vaulen har nå den største barneskolen i distriktet og klubben har over 600 medlemmer etter å ha ligget på 4-500 medlemmer i en årrekke. Er klubben stor nok til å ta nye steg? Har man nok frivillige til å ta nye løft for klubben? Må det profesjonaliseres mer på trenersiden? Fortsatt er det foreldre som stort sett er trenere på aldersbestemt, da kan det være lotto hva man ender opp med.

Nå skal vel Vaulen også først og fremst være en breddeklubb hvor det skal være plass til alle. Skulle Vaulen fortsette å produsere like mye talent i fremtiden er det bare et tidsspørsmål før man vil starte å snakke om å "profesjonalisere" B-laget og etablere seg i 5. divisjon.

Å beholde spillere i klubben etter junioralder skaper gode relasjoner man kan dra nytte av også utenom banen. En naturlig avskalling vil skje når folk drar til studier og lignende, men målet må være å bygge opp klubben på alle fronter slik at man får en stabil frivillighetsmasse med en lokal identitet.

Fasilitene er nå i orden
På anleggssiden har Vaulen plutselig fått en drømmesituasjon. Etter å ha slitt med grusbaner i åresvis og med et A-lag adskilt fra resten av klubben med tilholdssted på Hinna, så er nå klubben samlet på tre baner i gåavstand mellom hverandre.

Lagene har kriget internt seg i mellom etter å få seg treningstider, kamper har blitt arrangert i andre lag sine treningstider til tårer og tenners gnissel.

Nå har man Vaulenbanen med elleverfotball, det eneste vi savner nå er en tribuneseksjon på den ene langsida. Hetlandsbanen har blitt en rålekker nierbane, glemt er blodige knær og løpeturer ned til Helgø etter ballen. Så sist en syverbane ved Hetland VGS, den såkalte Vaulen Mini Beach Arena hvor smårollingene nå kan kose seg.


FØR KLUBBHUSET: Dette bildet er fra 2002 da Vaulenbanen var en slitt grusflekk. Det nye klubbhuset ble selvfinansiert delvis av VVC-penger og ble åpnet i 2004.

Alle banene kan også gi en liten reintroduksjon av løkkefotballen. I gamle dager før Fortnite, snapstreaks og fidgetspinners spilte barn og ungdom fotball frivillig! Det var nok med en hageflekk, en murvegg eller en kjellerstue. Denne sommeren har vi sett unger som leker seg på banene til langt på kveld. Det er denne leken som skaper fotballspillere. Å trene organisert 1,5 time tre ganger i uka må bare være den tørre kakebunnen, kakepynten og det gode fyllet lages på løkka.


ALT VAR BEDRE FØR: I gamle dager hadde klubben tilholdssted i dette gamle skakke huset i Dalsetveien. Huset ble revet for 14 år siden. Minnene består.

Neste år jubilerer Vårcupen...
Et annet spørsmål er om klubben igjen skal reintroduksere Vaulen Vårcup som en vårturnering og ikke bare over to helger som nå. I 2019 er det 40 år siden turneringens første utgave i 1979. Frem til 2011 arrangerte man for alle aldersgrupper opp til junior. For å få til noe slikt trenger man nok omlag 150 frivillige og en villig dommerstand. Ja, noe av treningstiden hadde forsvunnet, men man har også flere baner i nærområdet som Kvalabergbanen, Sørmarka, Hinna og Jarlabanen. Så må det måles opp mot hvor stor inntektskilde et slikt stort arbeid ville ha vært, sannheten er vel at mini- og lillehelgene gir best timebetaling.

Hva med jentene?
Et annet moment til diskusjon for klubben er jentefotballen. Her har man også hatt en rekke gode lag som har hatt fine resultater, men når man starter på videregående skole så er det alltid en håndfull som slutter slik at man ikke lenger har nok spillere til å stille lag. Dermed forsvinner ofte de gjenværende spillerne til andre klubber. Kanskje er hovedgrunnen til at Vaulen kun har hatt seniorlag på kvinnesiden ved et par anledninger (1993 og 2010-11) at storesøsteren Hinna alltid har hatt overtaket?


ET SJELDENT SYN: Vaulen med juniorlag på damesiden i 2007. På laget fant man Hanne Kogstad som spiller for Klepp i Toppserien.

Uansett hvilke veivalg 80-års jubilanten Vaulen IL tar så gløder fremtiden med et oransj skjær. Vi ser frem til de 80 neste årene!