MENY
NYHETER
A-LAGET
ANDRE LAG
INTERAKTIVT
ARKIV
GJESTEBOK
E-POST


Livets viktigste redning
(23.08.20) I fjor var det 60 år siden Arvid Kydland spilte med flagget på brystet som Vaulen-spiller.
Kanskje ikke et navn som runger i fotball-Norge, men keeperen fikk senere 78 kamper for Bryne. Før han senere avsluttet karrieren i Vaulen som utespiller. Totalt spilte han 128 kamper for Vaulen og scoret 33 mål.
Det høres jo litt pussig ut at en unggutt fra den heller anonyme 3. divisjonsklubben Vaulen plutselig ble tatt ut på juniorlandslaget. Riktignok hadde Kydland imponert for Vaulen og fått notiser i Stavanger Aftenblad da Vaulen tok seg til 1. runde i NM året før.
TØFFING: I 1959 stod man i mål uten hansker, men en god hals er alltid godt å ha.

Oppdaget etter storspill

Det hele startet med at 18-åringen ble tatt ut på et sammensatt lag fra Vestlandet som skulle møte "resten av landet".
UK-sjefen Thor Hernes hadde tatt turen til Bergen for å finsikte talenter før juniorlandskampen mot Danmark som skulle bli spilt en uke senere.
I mål for Vestlandet denne fredagskvelden i september 1959 stod et heller ubeskrevet blad, Arvid Kydland fra Vaulen.
Målvakten imponere stort i 4-2 seieren. Hovedstadspressen omtalte juniorkampen, som ble spilt foran 5000-tilskuere, og kunne ikke unnlate å nevne strandgutten med det lure smilet. "Dessuten hadde de en fremragende keeper i Arvid Kydland fra 3. divisjonslaget Vaulen i Rogaland."
Videre leser vi på bildeteksten; "En riktig festlig type var Vestlandets keeper Arvid Kydland fra Vaulen og god var han også."

Mannen, myten og legenden - Arvid Kydland.
Sjeldent uttak
Søndag kveld møttes landslagsledelsen for å nominere de respektive landslag til de svært prestisjefylte landskampene mot Danmark. Ut fra hatten trakk man noe overraskende navnet Arvid Kydland!
Hele 63 spillere fra 32 klubber ble tatt ut til fire landslag som skulle møte Danmark på A-, B-, Junior- og ungdomsnivå. Arvid Kydland ble tatt ut på juniorlandslaget. VG presenterte alle med navn og skrev; "...altså hele 18 klubber har fått med én spiller, og der merker vi oss sjeldne klubber som Vaulen, Randaberg, Kristiansund, Nessegutten, Orkdal, Ringsaker og Trane. Vi tenker her på sjeldne landslagsklubber."
Det må ha vært en stolt følelse Arvid hadde da han tok toget til gymnaset i byen den mandagsmorgenen. Utenom å diskutere nattens sending fra Radio Luxembourg og prøvebildet på NRK, var nok kameratene spente på å høre hva Arvid hadde å fortelle. Han skulle få reise til Oslo og spille på Bislett med det norske flagget på brystet mot selveste Danmark!
Den viktigste redningen
Så kamp i Bergen foran 5000 tilskuere på fredagen, tatt ut på landslaget på søndagen og kamp mot Danmark den påfølgende fredagen. Mer enn nok dramatikk på en uke for en beskjeden 18-åring fra Vaulen. Trodde du!
Arvids viktigste redning denne uken skjedde nemlig ikke på fotballbanen.
Det var en langstrakt sommer i 1959 og Arvid gledet seg nok til å komme seg hjem fra skolen denne onsdagen, kanskje for å trene med kompisene i Vaulen eller høre på den nye monsterhitten Only 16 av Craig Douglas?
Han gikk av på Vaulen stasjon som vanlig, men ble stoppet av en skrikende gutt som fortalte at kompisen hadde gått i vannet.
Arvid løp alt han orket ned til sjøkanten. Der to meter utenfor bryggen lå en livløs gutt på bunnen. Han kastet seg uti og fikk dratt 9-åringen opp på land.
Sammen med to konduktører startet dem livredning og det varte ikke lenge før gutten startet å puste igjen. 

Faksmile fra VG 10.09.1959. Trykk på bildet for fullt format.
Det var mye skriving i avisene om funnet av 16 år gamle Roald "Kniksen" Jensen som skulle spille sammen med Kydland, men redningsdåden nådde riksdekkende media. Les den dramatiske historien over.
Nattoget til Oslo
Torsdag kveld satte Arvid seg på nattoget til Oslo. Siste stasjon var Vestbanen neste morgen. Montro alt hva som gikk gjennom Arvids hode som lå på puten i sovekupéen den natten.
På togstasjonen ble han hentet av delegater fra landslaget som fraktet Arvid og de andre vestlendingene opp til basen på Haraldsheim Ungdomsherberge hvor resten av Norges tropp holdt hus sammen med det danske laget.
Det var litt av en helg som stod foran Arvid ikke bare skulle han få spille på ærverdige Bislett på fredagen for juniorene, han skulle også få se de store gutta på søndag. Det var ventet 33 000 tilskuere til Slaget om Norden på Ullevaal stadion. Møtene med Danmark var alltid spesielle med all sin prestisje og notabiliteter som Leif Juster og Sonja Henie hadde varslet sin ankomst!
Nå hadde da Arvid rukket å bli en stjerne selv og ble i VG omtalt som redningsmannen. "I mål for Norges lag står den unge Arvid Kydland fra Vaulen ved Stavanger som onsdag gjorde en glimrende bragd ved å redde en ni år gammel gutt fra å drukne. Han er verd en ekstra applaus på Bislett i dag. God keeper er han
også, så vi behøver ikke å frykte noen dårlig innsats fra den kanten."
Klokken gikk ekstra sakte den dagen, men klokken 18.30 var det dags. Det var ikke få som betalte fem kroner for å komme inn på Bislett denne fredagen.
Hele 15 180 tilskuere hadde tatt turen, det var litt mer enn hva Arvid var vant med fra Vaulens kamper.
Norge spilte bra fotball, men var veldig inneffektive. Danmarks 2-0 ledelse til pause holdt helt inn. Om Vaulen-spillerens innsats het det; "Ellers spilte keeperen Arvid Kydland seg opp etter nervøs første omgang."
Det ble med den ene kampen for Norge, men Arvid Kydland var og er den største helten på Vaulen.

NORGE: Bakerst fra venstre: Roald "Kniksen" Jensen (Brann), Bjørn Odmar Andersen (Ørn), Bjarne Iversen (Trane), Reidar Goa (Randaberg), Arild Gulden (Lyn), Reidar Duås (Kristiansund). Foran fra venstre: Per R. Larsen (Ringsaker), Stein O. Solberg (Moss), Arvid Kydland (Vaulen), Nils Arne Eggen (Orkdal), Asbjørn Åsland (Bryne).


Denne saken ble først publisert på vaulen.com i 2011.