Sofa eller kamp i kveld?

(29.05.15) I kveld spiller Vaulen hjemme mot Vardeneset. Dette er et lokalderby med en rik historie.
Vi anbefaler derfor sterkt at du tar kampen ned til Vaulenbanen i kveld. Det kan nemlig bli hyperspennende skal vi tro historien.

Vaulen og Vardeneset har en felles historie at de begge rykket opp til 3. divisjon i 2000.

Strandguttene var veldig komfortable med spill i 4. og 5. divisjon og hadde egentlig ikke planlagt å rykke opp, men grunnet en serieomlegging ble 3. divisjonsstatusen klar på vinteren. Dermed havnet man på nivå fire for første gang siden 1968.

Møtene med Vardeneset hadde dermed litt ekstra svung over seg og det har vært noen fantastiske kamper med mange mål som vi nå ser tilbake på.

2001
Vaulen - Vardeneset 6-4
Vardeneset - Vaulen 6-1

24. mai vant man 6-4 hjemme på Hinna stadion foran 120 tilskuere. Vaulen var underdogs mot polkagrisene som var ubeseirede serieledere. Vaulen hadde dog vendt seg til nivået og skulle her ta sin tredje strake seier.
Spesielt i denne kampen var at Vaulens to spisser, Inge Martin Hinna og Tord "The Lord" Løberg scoret tre mål hver!
Det var derfor stor spenning før returmøtet på sensommeren. Anders Idsø utlignet til 1-1, men så rant det inn og til slutt stod det 6-1.

2002
Vaulen - Vardeneset 3-2
Vardeneset - Vaulen 1-1

14. juni tok man i mot VBK på Hinna. Bortelagets Kjetil Vestbø og Richard Enge nøt sola før kampstart.

Det ble en dramatisk kamp hvor lagene skiftet på å ha ledelsen. Jarle Eike ga oss ledelsen først før Anders Idsø balanserte resultatet til 2-2 etter 83 minutter.
Minuttet ble lagt til og i siste sekund sendte Pedro Salgado Vaulen til himmels med seiersmålet. Et par nervøse karer fra Sola vant dermed 200 000 kroner på Langoddsen og ga Pedro Salgado en 1000 lapp som takk!

2003
Vaulen - Vardeneset 2-0
Vardeneset - Vaulen 2-2

Første møte mellom lagene gikk på Tasta stadion foran 100 tilskuere. Beachboys ledet 2-0 når kvarteret gjenstod etter mål av Pedro Salgado og Eirik Ekholdt, men legenden Petter Eide satte inn to kjappe slik at det ble 2-2.
Vaulen var enormt sterke på hjemmebane på denne tiden. Kunstgresset på Hinna var nemlig så hard og flat at man kunne trille hurtig langs bakken med sine eminente ballspillere som Idsø-brødrene og Eike, mens Jan Tore Kleiberg stod bak og slo presise langpasninger mot hurtige Eirik Ekholdt og Stian Husvæg på topp.
Møtet i august ga Vaulen 2-0 seier. Eirik Ekholdt åpnet ballet før Anders Idsø konverterte fra 11 meter.

2004
Vaulen - Vardeneset 4-3

Sesongstarten gikk hjemme mot Vardeneset. Etter at VBK tok ledelsen scoret Vaulen fire mål på 49 minutter ved Stein-Ivar Andersen, Eirik Ekholdt, Arne Dalehaug og Ekholdt igjen. Gjestene reduserte to ganger ved Mirza Krljez og Morten Eriksen, men for fjerde gang på rad vant man hjemme mot de røde og hvite.

Tre fornøyde oppmenn etter kampen.

I juni gikk turen til fremmed gress.

Bengt Kongsvoll ga vertene ledelsen, men Vaulen dominerte og det var høyst forjent da Thomas Idsø utlignet etter 86 minutter på en perle. Han startet på 50 meter, tok tre dragninger før han fyrte ballen i lengste hjørne bak Ørjan "Taxi" Olsen.

2007
Vaulen - Vardeneset 2-4
Vardeneset - Vaulen 3-3

Så må vi hoppe noen år frem i tid da man ikke skulle få spille i samme avdeling før i 2007.
Nå hadde Vaulen Ole Søyland som trener. Mannen som i sin tid hadde bygget opp Tasta-klubben.
Som ofte før ble det en målrik affære da Vardeneset inviterte i juni. Anders Idsø ga en tidlig ledelse, men kampen ble snudd ved Christoffer Bigseth Olsen og Richard Enge før pause. Thomas Idsø ga 2-2 etter 48 minutter, men kun to minutter senere økte Richard Enge igjen. Toppscorer Tom Stian Sunde skulle allikevel bringe et poeng hjem med sin 3-3 scoring! Dermed hadde Vaulen gått historiske ni kamper på rad uten tap i 3. divisjon!
Nå hadde Vaulen flyttet hjem til Vaulenbanen og her kom det første hjemmetapet mot byrivalen på nivået.

Rammen var flott. Formann Tor Erik Hadland spilte av UEFA-hymnen akkompagnert til fyrverkeri, mens Edwin Hereid avsang klubbsangen etter kampen skulle det også være felles lagfest i klubbhuset!
En grusom førsteomgang hvor Richard Enge scoret to av de tre målene var spikeren i kista, men Are Meling og Tom Stian Sunde skapte spenning før Pål Steinsbø ga 2-4.

2010
Vaulen - Vardeneset 1-2

I mai ga Morten Vadla VBK ledelsen mot sin gamleklubb før Anders Idsø utlignet etter halvtimen på et frispark fra 40 meter som fikk noe hjelp inn i nettmaskene av keeper. Christer Rimestad ordnet 2-1 like før pause. I andre omgang parkerte et skadeskutt bortelag bussen og Vaulen klarte ikke å trenge seg gjennom.

Bortekampen endte med nok et målkalas i 3-3 kampen. Morten Vadla vartet opp med uekte hattrick og det stod 3-1 da man gikk inn i overtiden etter at Eivind Staurland hadde fått inn en goal tidligere.
Overtidsdramaet var legendarisk. Først utlignet Fredrik Berntsen etter 90 minutter før Thomas Idsø fire minutter på overtid curlet inn et frispark fra 20 meter. Sin første goal etter comebacket hvor han var ute i nesten tre år ute med alvorlig kneskade! Thomas løp mot sidelinjen og flekket av seg drakten i noen maleriske scener!

2011
Vaulen - Vardeneset 2-0 (NM-kval)

Ny serieomlegging og Vaulen hadde blitt et 4. divisjonslag, men man møttes i NM-kamp. 2-0 seieren her og straffedrama mot Hinna ga billett mot FK Haugesund i 1. runde.
Henrik Jelsa og Gaute Schei ga oss seieren med to mål etter hvilen, det var nok tilskuer Yann-Erik de Lanlay fornøyd med.
Kampen var nok spesiell for Christer Husvæg og Ørjan Olsen som er to av flere spillere med fortid i begge klubber.

2013
Vaulen - Vardeneset 0-4
Vardeneset - Vaulen 3-0

Vaulen var tilbake i 3. divisjon, men nivåforskjellen var stor i disse kampene som begge endte med tap.
Hjemmekampen kom først. Morten Vadla scoret to nye mål mot gamleklubben, mens Bigseth Olsen og Bjørnø økte etter pause.

Bortekampen på senhøsten gikk ikke mye bedre for Vaulen. Selvfølgelig var det vaulengutten Daniel Lie som ga hjemmelaget ledelsen før Joachim Baardsen økte to ganger til 3-0.

2014
Vaulen - Vardeneset 3-1

I 2014 kom Vaulens første serieseier mot VBK siden 2004! Det var det få som trodde da Daniel Lie igjen ga ledelsen. Daniel Hadland, Ingvald Sandvik Halgunset og Amar Kotlica ville det anderledes og ti års mareritt var over.

Så i fjor høst kom det siste møtet. Igjen høydramatisk og målrikt.
Alexander Surdal Nilsen var hjemme som ferievikar og ga oss ledelsen etter to minutter. Før Vaulen-dødaren Daniel Lie utlignet etter pause. Vetle Tønne Estensen ordnet 2-1 etter 52 minutter før Ole Wick Henriksen utlignet ti minutter senere.
All kraft gikk ut av supporterne da Daniel Lie ga Vardeneset 3-2 tre minutter før slutt.
I et siste desperat forsøk tre minutter på overtid sendte trener Bo Andersen opp sin keeper Eric Ordaz på et corner. Den tidligere VBK-spilleren Gutama Haji tok corneren og hvem andre enn Eric Ordaz dukket opp og stanget inn 3-3!