MENY
NYHETER
A-LAGET
ANDRE LAG
INTERAKTIVT
ARKIV
GJESTEBOK
E-POST

Neste stopp: Haugesund, Vard Haugesund
(07.05.17) Redaksjonen tar for seg våre reisemål i løpet av sesongen. Vi har allerede skrevet om Varhaug, Kopervik og Riska.
Neste destinasjon er Haugesund. En relativt ny by på 163 år som regnes som det 12. største tettstedet i Norge.
Selve fotballklubben Vard Haugesund nådde cupfinaler i 1962 og 1975, mens de i 1976 spilte på øverste nivå.

Vard er en klubb Vaulen ikke har møtt så ofte. Dette vil bli vårt syvende møte med rekruttlaget deres. De seks forestående oppgjørende har endt med to seire, to uavgjorte og to tap, samt 16-15 fordel Vaulen i målforskjell.
Legg spesielt merke til den utrolige 5-5 kampen i 1995, her scoret forøvrig faren til en av dagens spillere to mål. Per Arne Erland er nemlig faren til Sivert Erland.

Tidligere møter med Vard Haugesund 2
1995  5-5
 0-2

Stig Molde, Sverre Møllegaard, Kjetil Stensland, Per Arne Erland 2



2006  1-3
 3-1

Selvmål

Christophe Dagsland, Tom Stian Sunde, Thomas Idsø

2015  5-2
 2-2

Lennox Kanu 2, Ole Wick
Henriksen 2, Fredrik Stray Tjaum


Helge Ringdal, Alexander Surdal Nilsen


Good vibrations
Selve førstelaget til Vard har Beachboys aldri møtt i serien. Vi har derimot møtt dem to ganger i cuper.


HISTORISK BRAGD: Arvid Kydland kom inn på kretslaget etter bragden mot Vard, året etter dukket han opp på juniorlandslaget sammen med Kniksen og Nils Arne Eggen!

I 1958 nådde Vaulen 1. runde av NM for første gang og motstander var Vard Haugesund. Vaulen spilte i 3. divisjon, mens Vard var en kjent 2. divisjonsklubb, som fire år senere skulle komme til cupfinalen.
Vaulen hadde ikke en gang fotfeste når det kom til å ha en egen bane denne sesongen. De spilte flere av sine kamper på Jarlabanen, mens denne cupkampen ble flyttet til Vestbanen oppe ved Stavanger stadion. 300 tilskuere kom for å bivåne.
At Vaulen skulle holde Vard til omkamp på 0-0 etter ekstra omganger ble regnet som en sensasjon og ble omtalt i riksaviser. Mye av grunnen til at vi holdt nullen var Vaulens gode keeper Arvid Kydland, som året etter skulle spille med flagget på brystet for juniorlandslaget.

Omkampen i Haugesund endte derimot med 4-0 tap. Her spilte man for omlag 1000 tilskuere og det er vel det høyeste antallet Vaulen noen gang har spilt for? Les mer om Vaulens cuphistorie her!

Faksmile fra Stavanger Aftenblad

Vårt andre møte med Vard Haugesunds førstelag kom i 2004 da man møtte dem i semifinalen i Rogalandscupen.
Denne turneringen har mistet noe av sin glans de senere år, men den gangen deltok også fylkets storlag.
Vard spilte denne sesongen i 1. divisjon og hadde en rekke store navn. Blant dem spissen
Mickael Antoine-Curier som hadde gått gradene i Paris Saint-Germain og har landskamper for Guadeloupe. Han var en kjent fotballnomade og hadde vært innom flere kjente klubber i England.

INTERNASJONALT MØTE: På seks måneder gikk Mickael Antoine-Curier fra spill for Grimsby i England til å vente på tur etter Øyvind Vollen med å krype ut et hull på en kunstgressbane.

Vaulen fikk to straffespark før kampen grunnet divisjonsforskjellen. Anders Idsøs forsøk ble reddet, mens tvillingbror Thomas Idsø scorte. Steinar Lein utlignet forspranget etter halvtimen, før Vaulen på ny kom foran ved Sverre Gjuvsland. Mickael Antoine-Curier kom innpå i pausen og skapte balanse i regnskapet etter timen. Vaulen skulle som i 1958 holde Vard til ekstra omganger, men tapte 3-2 på Golden Goal etter 100 minutter da Sami Sakka puttet bak Bjarne Hov
. Les mer om kampen her!


De kalde fakta
Når Vards førstelag deler på å spille på Haugesund stadion med storebror FKH, så spilles kampen mot Vaulen på Gymnasbane 5. Så vi går raskt forbi dette og ser mer på Vard som klubb.
101-åringen spiller nå i 2. divisjon og hovedtrener er Thormod Ness.
Haugesundsklubben er en av de største rene fotballklubbene i Norge.
To tapte cupfinaler har det blitt - 0-2 for Gjøvik/Lyn i 1962 og 0-2 for Bodø/Glimt i 1975. Deres eneste opphold i toppserien var i 1976 da de endte helt sist.
Klubben var ikke med på den opprinnelige fusjonen hvor Haugar og Djerv 1919 slo seg sammen og dannet FK Haugesund, men siden 2007 har Vard vært regnet som et farmerlag for FKH.
Kjente tidligere spillere er Arne Larsen Økland og Wim Balm, mens man i nyere tid har hatt innom Alexander Søderlund og Michael Haukås.



Claim to fame
Så hva skal du se i byen før avsparket mellom Vard og Vaulen? Byen er kjent for å ha et rosa rådhus og noen forgubbede festivaltemaer om sild og jazz, samt Amanda-prisen. Vårt tips blir rett og slett å se skulpturen av Marilyn Monroe utenfor Rica Maritim Hotell.
Haugesund ligger som en lillebror mellom Bergen og Stavanger. Noen vil kanskje si at byen har et mindreverdighetskompleks?
Man vil liksom på kartet litt for mye. Hva er da den kjappeste måten? Jo, å tilknytte seg en av verdens mest kjente personer - Marilyn Monroe!
Om den flotte Hollywood-skuespillerinnen gikk det et rykte om at faren var Martin Andreas Mortensen født i 1894 i Skjold utenfor Haugesund.
Haugesund med sin filmfestival stolte blindt på dette og i 1994 avduket de en skulptur av Monroe med stor fanfare og nasjonal interesse.
Det skal dog vise seg at man har forvekslet Martin Andreas Mortensen med Martin Edward Mortensen som ble født i 1897 i Vallejo i California. Denne Mortensen hadde riktig nok norsk far, men han ble født i Stavanger i 1861.
Før Stavanger kommune reiser en statue av Monroe må vi gjøre folket oppmerksomme på en viktig detalj. Selv om Edward Mortenson står oppført som far på fødselsattesten, så hadde moren Gladys Pearl Monroe flyttet vekk fra ektemannen i februar 1925 og var i et forhold med kollegaen Charles Stanley Gifford. Marilyn Monroe ble født 1. juni 1926 - do the math!


GOD FISK: Nyere bildebevis viser at Marilyn Monroe faktisk spilte for Vaulens damelag.


Byen Haugesund har altså en hang til å knytte til seg store navn og enten sette opp statuer eller minnesmerker. Selve bynavnet er til og med tuftet på at Harald Hårfagre var gravlagt på Haug ved Karmsundet. Det hele er igjen basert på tynne fakta, men her er det nok mer troverdighet.
Hva som er fakta er at Norges første internasjonale Grand Prix-vinner Hanne Krogh fra Bobbysocks var født i byen. Av nyere dato finner vi Susanne Sundfør, Vamp og Enslaved, glem heller ikke Årabrot som er oppkalt etter søppelfyllingen i Haugesund.
Haugesundere blir kalt for Arabere, men hvorfor er det ingen som vet for sikkert.
Trolig kommer det fra sjøfarten. En historie forteller at en Haugesunder var på et skip og gikk i land i den arabiske havnen Port Said i Egypt, her ble han frastjålet alle klærne og måtte kjøpe seg nye mer lakenpregede plagg. Dermed så han ut som en araber da han kom tilbake tilbake ombord.